Hovedkurs Sør-Norge

Jammen var vi på hovedkurs igjen. Nå er det på Kongsvinger. Kaare er på kurs for operativ ledere. Jeg deltar på fordypningslag søk i vann. I dag mandag 29 mai har vi søkt i elva Glomma. Vannet holdt sikkert en 23-24 grader. Det var litt vind, men ikke mye. Frigg har vært i ilden tre ganger. Første gang på gjenstand som var litt synlig. Hun viste at hun forstod hva hun skulle gjøre. Hun har noen «feilmarkeringer» når hun får gress og lignende rundt beina men da hun fant gjenstanden på syn og den ble trukket bort, markerte hun i ca 15 sekunder før belønning. Etterpå fikk hun prøvd seg i båt. Hun er rolig i båt. Til og begynne med er fokus litt høyt fordi vi har søkt en del med figuranter på vann. Det blir vanlig overvær, og ikke søk ned mot vannet. Men da hun fikk øye på gjenstanden logret hun og vi fikk fokus mer ned mot vannet. Vi prøve en gang til men jeg syntes ikke jeg fikk helt samme reaksjon da. Jeg ønsker at hun skal bruke nesa mer. Siste gangen svømte hun lenge før funn. Hun begynte fint og søkte dypt og lot seg lede av at jeg endret retning, så begynte hun å belønne seg selv med å plaske i vannet. Etterpå ville hun til land når hun svømte i den retningen. Det så ut som hun ble sliten. Hun svømte til slutt nesten rett på gjenstanden og fikk den på syn. Hmmm. litt i tenkeboksen rundt dette. Det var strøm i elva, så søket før funn ble nok litt for langt.

Tirsdagn30.07.19. I dag var det litt regn, overskyet bare en 10-15 grader ute, men vannet var fortsatt 22-23 grader. I dag fikk Frigg søke på 3 objekter alle fra båt. Første var en sko med hår, som ikke jeg visste hvor lå. Hun markerte og jeg gav beskjed og vi fikk tre markeringer mot gjenstanden. Så roste jeg mye i det vi passerte og meldte om en reaksjon etter at vi hadde passert gjenstanden. Det var nok mer en reaksjon på min ros. Nr 2 var også en sko. Her lokaliserte hun den før vi var begynt. Dvs før fører av båt og jeg var helt klar. Hun viste tydelig at her er det noe. Vi kom inn mot gjenstanden flere ganger, og hun viser interesse men jeg synets det var vanskelig å vite hva jeg skulle belønne. Siste gjenstand fikk vi med instruktør. Også her viste hun tydelig interesse og vi fikk belønnet den. I tillegg kom gjenstand opp til overflaten når hun hadde markert. Dette økte motivasjonen hennes tydelig. Tenker at atferden hun viser når hun har ferten fra gjenstanden i nesen må belønnes og befestes.

Onsdag 31.07.19 Været var overskyet med glimt av sol. ca 18 grader i vannet og 15 til 18 grader i lufte. Hun fikk i dag søke to ganger på samme objekt som lå ca 15 -20 meter fra land og så vidt under vannoverflaten. Hun fikk 4 markeringer på samme objekt første gang. Vi kom inn med båten i fra litt forskjellige vinkler. Hun viser tydelig interesse og viser tydelig når vi er ute av fertsoene. Den første økten fikk hun vimse litt rundt i båten. Da ville hun ake eg rundt for å følge gjenstanden når vi mistet ferten. Denne gangen fikk hun også se gjenstanden etter at hun hadde markert og jeg fikk hjelp til å rose og belønne. Vi gjentok dette etter lunsj, men da fant Frigg og jeg en bedre søkeposisjon i båten som gjorde at hun ikke vimset så mye rundt. Vi fikk belønnet fine markeringer og ser tydelig på henne når hun er ute av ferten. Fant ut at det mest effektive i båt er ros og rolig belønning med godbit. Jeg tenker at hun ikke trenger å gires enda mer opp fordi hun har store forventninger om at det er noe i vannet.

Torsdag 01.08.19 I dag blir det hviledag for oss. Vi skal hjelpe til med øvelsen.

Fredag 02.08.19 I dag hadde instruktørene laget oppgaver til oss. Først skulle vi søke ca 1 kilometer i strandlinjen langs et vann. Det var ca 25 grader ute, en liten bris og sikkert rundt 20 grader i vannet. På første søket gikk en instruktør sammen med meg. Vi startet søket. Jeg lot Frigg søke fritt. Det var ikke tvil om at hun viste interesse for vannet. Hun sprang først mot en brygge og opp på den, litt forbi og så under uten å lokalisere gjenstanden som lå under brygga halt ved land og litt uti vannet. Hun slo på den da hun var kommet forbi brygga, men lokaliserte den ikke skikkelig. Om det skyldes at hun ikke var helt på, plask fra folk som badet ikke langt unna eller at hun førsøkte å finne noe i sivet som vokste i vannet er vanskelig å si. De tre, eller var det fire? neste gjenstandene apporterte hun. Bringkobblet var festet slik at hun ikke kunne melde. På siste gjenstand tok jeg bort halsbåndet og der kunne hun meldt, men valgte å apportere. Jeg er imidlertid veldig fornøyd med hvor lett det var til å få henne til å søke i vannkanten selv om jeg gikk på veien. Det var veldig kjekt. Etterpå fikk vi en oppgave som instruktørene hadde laget og som hadde ligget en liten stund mens vi holdt på med det andre. Nå skulle vi søke ca to kilometer alene og uten noen hjelp fra instruktørene. Jeg er kjempeimponert over Frigg. Hun søkte ivrig langs strandkanten der hun kom til. Hun fant først en sko og den meldte hun på. Så fant hun to mennesker som lå og solte seg. De meldte hun på. Jeg måtte ta henne med et stykke tilbake for å ta å søke av strandkanten forbi de folkene hun hadde funnet. Dette stykket søkte jeg i line. Etter at vi hadde gått forbi de to menneskene meldte hun med bringkobbelet opp på stien. Da hun kom til meg tok jeg det ut, så påviste hun et klesstykke som lå under noen plankerester fra en trebåt. Vi søkte videre. Akkurat da Frigg viste interesse for et område så hun to mennesker til. Hun sparng rundt en bukt å meldte på dem, så jeg påviste og belønnet. Vi gikk tilbake for å finne igjen stedet hun hadde vist intresse for før hun så de to, men da så jeg neste ekvipasje komme, så vi gikk videre. Vi fant en gjenstand til, et tøystykket. Dette plukket hun opp, men jeg rakk å belønne før hun kom til meg med det. Så fikk vi en oppgave å søke av en brygge, og under den fant hun en av instruktørene :). Jeg syntes hun var kjempeflink og er veldig fornøyd med dagen 🙂

Lørdag 03.08.19 var vi på Damtjern. Vi skulle ha overværssøk fra båt. Frigg var først ute og vinden var litt umulig, men vi fikk første figurant selv om Frigg var veldig fokusert ned mot vannet. Så begynte hun å plukke bittet, men jeg ble litt usikker. Slapp henne i land men hun fulgte det ikke opp. Følte at jeg ble usikker og at det smittet over på henne. Tidligere når vi har trent på overvær fra båt har hun vært veldig tydelig når hun slo og ikke tatt bittet før hun hadde lokalisert figuranten på land. Men det var ikke helt enkelt i dag med den vinden vi hadde.