Hovedkurs Midt-Norge-Røros

Spormerkekurs NRH

Dag 1.

Teori

Stikkord: Forutsetninger, konsentrasjon, rutiner, forsterker, belønne riktig atferd, timing. lineføring, Utfordringer, rasetypisk, frustrasjon, hold kjeft, peking, spontanspor, ruta, fertsgrop.

Praksis.

På grus. Begynte med ruta 1-15×1-1.5. 5 små gjenstander. Første forsøk begynte Frigg bra, men gikk ut over ruta på tredje gjenstand. Avsluttet på fjerde. Gang nr.2.  Bedre rutine. Sette ned, feste lina på vest roe ned bedre konsentrasjon. Avsluttet etter tre gjenstander, veldig bra. Gikk ned til 40x 40 cm rute og spor rett ut. Jeg syns det gikk bra. To til av dette. Spor med bare fertsgrop. Vinkel. Nytt spor med vinkel, spor med mange vinkler. Siste sporet belønnet med ros og leke på slutten når nesen ned i sporet. Syns hun gikk litt over flere av vinklene og jeg måtte holde igjen for at hun skulle finne sporet. Bra konsentrasjon i forhold til forstyrrelser. En gravemaskin holdt på å losse grus uten at hun brydde seg om det. Men hun ble sliten og da går hodet opp, men så summer hun seg og leter videre. Vi avsluttet med parallellspor med flere ferske kryssinger. Det gikk kjempebra.

Dag 2.

Teori.

Stikkord: Husk rutinene. For min del er det roe ned Frigg før jeg tar henne bort til sporoppsøk. Når jeg kommer dit skifter jeg fra halsringen til dekkenet med linen. Jeg holder i henne i halsringer og dekker henne der jeg vil hun skal samle informasjon om den ferten hun skal følge. Sporstart. Hvor starter sporet?  Sanke informasjon om den savnede. Spør og spør for få mest mulig informasjon. Når sist sett, hvor var han sist sett, hvor skulle han ha vært. Hvor er det naturlig at folk har gått ut fra objekt, f.eks bil. Søke inne i hus. Rydde unna husdyr og pårørende. Dette var teori til onsdagen.

Praksis.

Et spor som gikk fra grus til asfalt. Startet med fertsgrop. Frigg hadde et fint sporoppsøk men så ble sporet borte. Det var blitt overkjørt av både en lastebil og en personbil. Da tas ferten med lenger bort. Frigg hadde sidevind fra den retningen så hun trakk bort fra sporet. Gikk litt frem og gav ny sporkommando. Hun gikk da fint videre og overgangen gikk fint til buen kom. Burde ha belønnet da hun gikk fint på asfalt, men hun tar seg fint inn igjen og vi fikk belønnet godt. Så dro vi videre til en ren asfalt plass. Frigg har fine sporoppsøk og jobber godt. Rute og to spor med bue. Viktig å huske rutinen. Et serpertinerspor i et område der de andre akkurat hadde holdt på gikk ikke så bra, men etterpå fikk hun ett enkelt asfalt spor rett frem og med vinkle der det ikke var så mye forstyrrelser. Det gikk bra. To serpertiner spor etter det gikk bra. Da var det gjenstander som jeg belønnet med godbiter. Vi avsluttet dagen med et motivasjonsspor som gikk fra asfalt og ut i gresset. 5 spor i dag. Jeg må huske på å rose henne med stemmen når hun går bra spor.

Dag 3

Praksis. I dag startet vi på grus med oppsøk fra fast objekt. Lill var sporlegger. Jeg var flink og fulgte rutinene mine. Frigg var derfor veldig samlet og tok sporoppsøket fint og fikk rask belønning for å følge sporet. Hun hadde to slike fine oppsøk fra fast objekt. Etterpå kjørte vi til en annen plass og tok sporoppsøk fra bil. Dette gikk ikke bra. Vi fikk ikke noen god spor utgang. Feilen mener jeg var min. Det ble alt for travelt. Frigg var ikke nok samlet og hadde ikke fått nok informasjon før hun begynte å lete etter sporet. Det medførte at hun dro meg både i den ene og andre retningen.  For å minne henne og meg på rutinen så laget vi en 40×40 rute med to gjenstander og en fertsgrop med spor ut og rask belønning på denne harde nedkjørte grusveien. Det gikk veldig bra. Videre kjørte vi til en skole. Der hadde vi et kort spor som begynte på asfalt og så ut i grus/gress for så og avslutte på asfalt. Først et kort spor, og så et på 150 meter. Hun var samlet og fin i begge sporoppsøkene og på det siste lå hun i 90 gradet i forhold til sporet. Før jeg tok sporet på asfalt laget jeg en 40×40 rute på asfalt men ser at en ikke må gjøre for mye ut av dette før en mister fremdrift i sporet og blir for opphengt i starten og den skal jo bort etter hvert og bare bli et vanlig spor ut. Etterpå at alle hadde fått gått to spor på skiftende underlag kjørte vi til en ny plass. Her skulle det tas sporoppsøk fra sykkel. Det gikk veldig bra. Frigg var rolig og jeg var flink til å passe på og være rolig. Vi avsluttet med et parallellspor i ørkenen. Det gikk veldig bra. Gjenstand og slutt.

Dag 4

Teori: I dag snakket vi om veien videre og ID spor. Vi ble vist teorien bak innlæring av ID spor.

Praksis: Vi startet i slagghaugene med spor på skiftende underlag, kryssinger og forstyrrelser. Frigg fikk først ett litt kort spor på 50 meter. Det viste jeg ikke hvor gikk, og det gikk kjempebra. I sporoppsøket la jeg henne 45 grader mot fertsgropen slik at sporet gikk ut i vinkel fra henne bakover. Det gikk fint. Etterpå gikk vi parallell spor på ca 100 meter med vinkler og buer. Hun lot seg ikke affisere av at hun hadde overvær av de andre som gikk. Jeg visste retningen og at slutten skulle være før et visst punkt, eller visste jeg ikke hvor sporlegger hadde gått og nøyaktig hvor slutten var. Frigg hadde en fin spor utgang. Heller ikke her la jeg henne slik at sporet gikk rett ut. Hun fant gjenstand og slutten.  Etterpå fikk jeg et spor som var helt ukjent for meg. Frigg hadde et fint sporoppsøk og gikk et veldig bra spor. Det lå i en halv time eller noe sånt. Så la vi ut spor der det gikk et helt busslass med folk over etter at vi hadde lagt det. Her la jeg Frigg i retning der sporet gikk. Her var hun litt rask så jeg måtte legge henne ned på nytt. Da hun fikk skikkelig sporutgang gikk det kjempebra.  Etterpå la vi tre spor som alle startet på grus og gikk over en trebro så et stykke til i slagghaugen. Dette sporet er jeg veldig fornøyd med. Frigg jobbet kjempebra og jeg var flink slik at hun fikk nok tid i oppsøket og i overgangene og var flink med linen. Hun fant to nøkler. Deretter kjørte vi til Rema 1000 og la et kort motivasjonsspor. Det var oppsøk og noen meter med rett spor og belønning for oppsøk og rette sporatferd. Det gikk bra. Deretter kjørte vi ned til Coopen og gikk spor på asfalt i veldig beferdet område. Frigg hadde et fint sporoppsøk og gikk fint spor til vi kom frem til en bil som hadde parkert rett over sporet hennes. Så vi måtte gå rundt den. Hun fant igjen sporet på andre siden og vinklet fint over en vei og så en annen, men der kom det forferdelig mang biler og Frigg fikk overvær av tilbakekomsten til sporleggeren. Jeg fikk beskjed om å gå litt lenger frem, da plukket hun opp sporet og fikk en fin avslutning. Etter det gav vi oss for dagen. Både hund og fører hadde fått masse inntrykk og var ganske slitne.

Dag.5

I dag skulle vi ha ukjente oppgaver. Første oppgave var vi to som skulle gå sammen med ti meters mellomrom. Jeg fulgte rutinene men syns ikke jeg fikk Frigg til å søke like godt med informasjon i sporstarten som hun hadde gjort dagen før. Så Frigg gikk ikke nøyaktig nok og gikk glipp av vinkelen. Denne oppgaven var på grus. Neste oppgave begynte på asfalt. Frigg fikk sporutgang. Jeg syns jeg var mer konsentrert og hun både buet og vinklet og gikk inn på gress og ut igjen og fant slutten. Vi fikk som kommentar at starten og slutten hadde vært fin, men ikke det i mellom. Den tredje oppgaven ventet vi lenge på. Den gikk på grus. Nå følte ikke jeg meg så nervøs. Frigg fikk også her sporutgang, men gikk over første vinkel og i stedet for å rygge så gikk jeg tilbake til start, men nå ville hun i alle retningene så jeg gav opp. Vi fikk dermed ikke godkjent på noen av oppgavene, så noe spormerke blir det ikke på oss. Snakket med instruktørene og tenkte hun var sliten. Hun gikk så sabla bra i går. Kanskje for lite sporkondis. Så la Trine et motivasjonsspor for henne. En start og spor rett frem i fem seks meter og så vinkel. Det gikk veldig bra. Hun hadde en helt annen intensitet i sniffingen i starten. Nå var dette ferskt, men det var jo de to første også.  Prøvde også et til spor på henne som jeg la selv. Også her var det en helt annen intensitet og hun virket ikke sliten i det hele tatt. Kan det være mine prøvenerver som påvirker henne så sterkt. Jeg vet jo at vi nok ikke har trent nok vinkler med en slik nøyaktighet som det kreves her. så det kan jo selvsagt også være årsaken. Jeg ville nok vært mindre nervøs om vi hadde trent mer på dette.

Dag 6

I dag skulle vi ha to oppgaver. Trodde jeg skulle være mindre nervøs etter at det ikke gikk så bra i går. Nå skulle jeg bare kose meg med ukjent oppgave, ingen krav lenger, men nei, nervøsiteten hadde satt seg i margen. Jeg ønsket så inderlig å være en god hundefører og støtte og hjelpe Frigg slik at hun skulle lykkes å få en kjempebelønning. Hun har jobbet så hardt denne uken og vært så flink. Da det var vår tur fikk vi en stol som stod på en parkeringsplass og tok oppsøk fra den. Vi fulgte rutinene våre og Frigg fant sporutgangen på første forsøk. Hun fulgte sporet ett stykke men gikk glipp av buen og jeg gikk for langt frem før jeg søkte tilbake. Jeg presset Frigg der jeg trodde vi hadde mistet sporet og hun meldte seg helt ut. Vi klarte dermed heller ikke denne oppgaven. Neste oppgave var oppsøk fra bil. Siden vi mislyktes med oppsøket fra bil sist vi prøvde så ville jeg så gjerne at vi skulle klare det nå. Frigg hadde jobbet så hardt hele uken og var sliten nå. Jeg hadde egentlig tenkt å gå inn fra frontskjermen på bilen, men ombestemte meg og valgte bakskjermen. Jeg fulgte rutinene våre og la henne ned i dekk ved førerdøren. Hun snuste godt og valgte å gå fremover, men løftet hodet og jeg begynte å rygge, men så virket det som om hun fikk spor foran bilen og jeg valgte å følge på. Jeg syntes at hun gikk spor og rygget når jeg trodde hun hadde mistet sporet. Så fant vi slutten og jeg ble veldig glad og belønnet henne. Men da jeg snudde meg å så på instruktørene så forstod jeg at vi nok ikke hadde fått riktig sporutgang og at vi da fant slutten på overvær. Sporet gikk bak bilen og ut til slutten. Kanskje hadde det gått bedre om jeg hadde fulgt den opprinnelige planen og gått mot front skjermen for å ta sporoppsøket. Det kan også være at Frigg har fått overvær av sporet og jobbet seg inn sekundært. Ellers kan det være for mye belønning av sporstart og ikke av selve sporatferden, og det å fortsette å spore? Trent for lite og feil?

Oppsummert: En lærerik uke. Kjekke folk. Hodet er fullt, hunden er sliten. Plan: Vi skal trene så mye spor at vi skal lykkes med alle oppsøk og spor på hardt underlag skiftende underlag i fremtiden. Frigg og jeg må bare hvile litt ut først