Gjeterhund trening uten sau

Ja, hva skal man gjøre når vi ikke har sau lett tilgjengelig.Hva koster fem -seks hundevante sauer, og hvor kan vi ha dem? Nei, det går nok ikke. Så vi får finne på alternative løsninger, og ta en vurdering etter siste kurshelg om dette er noe vi får til videre. Hvilke alternative løsninger har en så? skramle sammen venner og kjente og be de være sau, kanskje barn og barnebarn? Løsnigen falt på noe som var mer vennligsinnet ovenfor familie og venner. Lydighetstrening. Dvs trene høyre, venstre og ut. Likeså trene mye dekk, og komme inn mot fører.

Utrustet med ei brøytestikke (lover å hive den på plass i grøfta sånn cirka der vi fant den på vei til Vikedal til helga), godbiter og leker gikk jeg opp på gressletta bak  terasseblokka på Mjughaug. Her er det ganske god plass på ei gresslette. For å trene høyre og venstre har jeg lagt hundene i dekk og bli. Deretter har jeg plassert ut leken i den retnigen jeg ville hundene skulle gå. Så har jeg gått inn mot dem med brøytestikka i motsatt hånd av den retningen jeg ville de skulle gå. I det de reiser seg fra dekken (fordi de vet leken er der og jeg kommer mot dem og sperrer med brøytestikka den veien jeg ikke vil de skal gå) har jeg gitt kommandoen høyre eller venstre, alt etter hvor leken lå. Dette syntes begge hundene var gøy, og jeg håper det hjelper dem å gjøre riktig og skjønne litt av hva som forventes av dem i forhold til å gå ut og runde sauene med god avstand, enten til høyre eller venstre. De søker begge naturlig inn for å dekke klokka tolv i forhold til fører når vi har ordentlige sauer å trene på. Ty går litt for nærme inn så det må vi finne en løsning på. Vi har også trent på at de ligger i dekk og bli. Jeg går i fra dem så løser jeg dem ut fra dekken ved å be dem komme inn mot meg, så løfter jeg brøytestikka over hodet og ber dem dekke. Da får de både et tydelig tegn og kommando. Det er fordi jeg ønsker de skal holde passende avstand i forhold til sauen når de driver sauene inn mot meg. Vi har fått til en fire fem økter med denne typen trening, og jeg syns begge hundene er flinke og ivrige.

Ellers må det sies at det er vanskelig å trene på noe en i utgangspunktet ikke har peilig på. Har ei bok om sauetrening av en ??? fra irland/ Skottland (får sjekke når jeg kommer hjem, er på hytta nå), men når en ikke har gjort dette før så er en avhengig av å lære fra noen som kan dette.

Vi har veldig lyst til å lære mer om gjeterhundtrenig, men innser at dersom vi ikke får trent med sau så er det vanskelig å komme i mål med dette. Vi syns det er synd at vi ikke får trent for jeg tror vi kunne vært en god ressurs i forhold til både ettersyn av sauer i heia, være med å hente inn og finne sauer som ikke er kommet ned. I tilegg tror jeg at det hundene lærer i forhold til gjeterhund trening også kunne vært brukt i rednigshundssammenheng, men vi får nå se hvordan det går videre.