Bortkommet sauesanker på Høg-Jæren

I dag litt over kl. 14 fikk Paul beskjed om at det var startet en leteaksjon etter en 18-år gammel jente, som hadde vært på sauesanking, i Tjålandsområdet. Vi befant oss ute i runderingsløpya på Vigre. Vi sto akkurat da og ventet på at Aud og Odin skulle igang med sin økt nummer to for dagen.

Vi pakket umiddelbart sammen og kjørte avgårde. Vi var fremme  ved oppgitt møtepunkt før noen andre, og kjørte derfor litt rundt omkring i området for å sjekke hvor KO var. Etter litt leting kom en dame ut ifra et hus på en av gårdene i området og ga oss beskjed om å følge en av grusveiene som vi hadde kjørt etter litt tidligere, inntil vi traff på en traktor. Grindene på veien var bare å åpne.

Omtrent samtidig ankom politiet og Paul. Vel framme ved møteplassen fikk vi beskjed om at den savnede hadde kommet seg ned av fjellet ved egen hjelp. Vi ble imidlertid bedt om å vente inntil politiet hadde fått verifisert dette.

Etter en stund returnerte politiet med den attenårige jenta, en annen jente og et par seige herremenn i 60-årene. Det var mennene som hadde meldt jenta savnet etter å ha mistet kontakten med henne i tåkehavet. Jenta hadde imidlertid klart å holde hodet kaldt, og funnet tilbake ved å følge etter sauene.

De fikk hilse på hundene våre før vi dro avgårde. De syntes det var veldig kjekt å se slike «gilde» sauehunder, og høre at vi hadde trent de opp til å finne savnede. De lurte på om de var like flinke til å samle inn sauer. Vi sa at instinktene nok var der, men at vi ikke hadde trent dem opp til det.

Vi er ikke i tvil om at NRH står godt plassert på kartet på Høg-Jæren etter denne episoden. Politiet var imponert over  hvor raskt vi hadde klart å mobilisere. Sauesankerne syntes det var «jysla kjekt» og veldig interessant å høre hva vi bruker hundene våre til.