Leteaksjon ved Folgefonna

Søndagstreningen på Dyranut ble ikke helt som planlagt. Kaare og jeg hadde lagt oss på lørdagskvelden da Paul banket på døra.

Tidligere på lørdagskvelden ble Eric Mills ringt opp av OL i DIO 7. De trengte 6 hundeførere med hjelpere, så ble det til tre, før vi fikk beskjed om å avvente. Spennigen ved nesten å bli utkalt og en lang dag ute gjorde at var temmelig trøtte og forfjamset da Paul banket på. Vi skulle møte i morgen kl. halv seks-seks et eller annet sted. Vi fikk stort sett med oss at avreise fra Dyranut var kl. tre om natten.

Trøtte kom vi oss opp i to – halv tre tiden. Sekkene var klare og det var bare å komme seg ut i bilen. Vi ankom Aga i seks tiden og Seakingen kom og hentet oss kl. syv, kvart over syv. Vi hadde bare tre kart fordelt på seks hundeførere og det var tett tåke i fjellet. Vi bestemte oss for å gå to og to hundeførere sammen. Jeg skulle gå med Nina og Eric, Kaare med Sven Magnus, og Paul og Tone skulle gå sammen. Vi ble hentet av Sea Kingen. Da vi kom opp til en støl ble Kaare, Paul og Tone kastet ut av Sea Kingen. De kunne ikke ta alle seks med opp i fjellet samtidig, så det ble ikke helt slik vi hadde tenkt. Nina, Eric, Sven Magnus og jeg ble satt av sammen. Klokken var da ca halv åtte. Det andre laget ble hentet etterpå og satt av et annet sted. Begge lagene skulle ta seg opp mot Solnuten fra hver sin side.

Vi hadde sidevind og medvind fra den kanten vi gikk inn. Vi gikk ganske nærme hverandre og jobbet oss opp mot Vardenuten. Her spiste vi litt. Akkurat i det vi skulle gå videre mot Solnuten kom det tre fra Røde Kors, så vi gikk sammen hele gjengen. Vi spredte oss litt utover. Nina og Eric med Ria tok høyre flanke. Jeg gikk i midten med Odin og Sven Magnus og Faksi sendte vi ut på venstre flanke. Røde Kors folkene gikk i midten.

Odin ble utålmodig og bjeffet. Jeg syntes han hadde vært en plage hele dagen på grunn av denne bjeffingen. Plutselig hører vi Nina og Eric rope at de hadde hørt noe. Vi trekker alle mot høyre. Sven Magnus og Faksi har kommet seg ut på en snøtunge, da vi ser at Faksi slår. Vi styrter alle i den retningen. Sven Magnus er først fremme, jeg , Eric, Nina og de tre fra Røde Kors følger hakk i hel. Vi har vært heldige og gjort et positbvt funn. Klokken er da ca 10:20.

Eric undersøker pasienten som er bevisst men ganske så kald. Han får varm mat, drikke og blir tullet godt inn i flere jervenduker (utrolig hva Sven Magnus dro frem av sekken sin). Jeg holder meg litt på avstand sammen med Odin. Det er nok folk rundt han som er funnet, og med mange store karer i følge kan jeg ha det ekstra ullundertøyet i str. 38  i sekken enda en stund. Nina kontakter Sea Kingen og etterhvert blir det klart at vi er nødt til å få pasienten lenger ned i fjellet før han kan bli plukket opp. Han får på en del tørre klær og en tynn jervenduk på seg, og etterhvert får han også skoene til Sven Magnus. Vi jobber oss nedover. Røde Kors folkene er med og støtter pasienten nedover, og vi prøver å finne den letteste veien ned mot stedet hvor vi kan bli plukket opp. Det er ikke lett i det terrenget. Kaare med flere er på vei for å hjelpe til. På veien ned blir det flere pauser. Da får jeg god bruk for min tørre jervenduk som vi nå også bruker for at pasienten skal holde varmen under pausen. Kokesjokladen går også unna. Det var bra at ikke alt ble brukt med en gang. Nå kommer utrustingen i sekken min også godt med. Etterhvert tar Nina og Eric (som har ventet på Kaare og noen andre) oss igjen. Vi møter flere Røde Kors folk. Sammen får vi den savnede ned og inn i Sea Kingen. Vi kan senke skuldrene og slappe litt av, det gikk bra denne gangen.

Jeg lærte kjempemasse av dette. Fløyte har jeg alltid hatt i kartmappen, men har liten bruk for den når jeg har Odin. Tenk at bjeffingen hans skulle komme til nytte ved at den ble hørt av den savnede slik at han ropte. Flink hund! Jeg har også kjøpt inn Realfood og skal ha med masse varmt vann og liggeunderlag neste gang, selv om jeg må bære meg skakk, men ullundertøyet og ekstraklærne i beredskapsekken er fortsatt i damestørrelse 🙂