Thorsmork and South Coast

I dag reiste vi fra hotellet med Iceland Excursions kl 8:00. Sørøstkysten av Island var målet. Været var kjempefint. Temperaturen steg etterhvert faretruende nært 10 grader. Det er mye når temperaturen i den varmeste sommermåneden svinger rundt 12 grader.

Vi kjørte sørover i en skikkelig oppbygd minibuss med firehjulstrekk. Først stoppet vi for å kjøpe oss lunsjpakke, for vi skulle spise lunch ute «in the wilderness» som vår sjåfør og guide, Markus, sa. Første stopp etter dette var ved Skogafoss, en fantastisk fin foss som vi kunne gå bak. Guiden sa at hvis en kunne gå bak den uten å bli våt, kunne en ønske seg noe, f.eks. å bli millionær. Med det drevet som stod imot oss ta vi tok turen bak fossen, blir ikke vi noen millionærer, men rike på opplevelser ble vi.

Så bar det opp en dal, ut i villmarken. Vi stoppet for å spise lunsj ved en bretunge fra Myrdalsjøkul. Brearmen hadde trukket seg tilbake flere hundre meter i løpet av de siste 2-3 årene, ble vi fortalt. «Global warming, you know», forklarte guiden Markus det med.

Etter dette bar det opp dalen til Thorsmork. Her tok vi en spasertur som varte i ca. 30 minutt. Det var en veldig fin tur.

Kjøreturen opp dit og ned igjen var en opplevelse i seg selv. Da kunne en skjønne hvorfor de måtte ha firehjulstrekk. Tråkket vi fulgte kunne knapt kalles vei, og vi krysset flere elver.

På vei ned stoppet vi ved en en dal og gikk inn til Stakkholsgjå. Vi fulgte et elveleie opppover en dal. Elven hadde spist seg langt nedover i grunnen, så det var høyt opp til toppen. Måker hekket i fjellveggen over oss. Til slutt gikk vi inn i noe som så ut som en grotte, nesten. Det hang en stein over inngangen som kunne minne om bolten ved Kjerag. Inne var det en fin foss som strømmet ned fra fjellet 100 meter over oss.

På vei hjemover tok de fleste av oss en liten blund. Plutselig sa Markus at vi skulle få se noe ekstra. Han tok av hovedveien og tok oss ned til en nydelig foss, Selfoss. Han sa at befolkningen kjempet for at den ikke skulle legges i rør. Vi kunne ikke annet enn å si oss skjønt enige med ham.

Vel tilbake til hotellet skiftet vi og gikk ut for å spise. I dag ble det kinamat. «Trygt, kjapt og billig».