Hovedkurs på Voss 2018

På søndag 5. august kom vi til Voss. Vi ble innkvartert på Voss folkehøgskule. Frigg og jeg hadde meldt oss på B-tren. Vi var imidlertid bare to stykker som hadde meldt oss på dette laget, så vi ble slått sammen med nybegynnerne som Kaare skulle være instruktør for. Dermed fikk vi to instruktører, Linda og Kaare.Mandag 6. august var vi på Istadmyrene. Laget ble delt i to. Det laget jeg var på skulle ha spor før lunsj og rundere etterpå. Først ble det lagt ut noen korte parallellspor for å sjekke hvor langt hundene var kommet på spor. Mens vi ventet ble det vist hvordan en kunne ta sporoppsøk og alle fikk prøvd seg på det. Selve sporte suste Frigg gjennom og fant begge gjenstanden og slutten. Hun var fast bestemt på at ingen av de to hundene som gikk spor parallelt med henne skulle få hennes spor. Så fikk vi en liten økt til med sporoppsøk før lunsj. Etter lunsj fikk Frigg en ukjent oppgave på rundering. Hun runderte egentlig bra, men klarte også denne gangen å gå over en figurant. Vi avsluttet dagen med en lydighetsøkt der alle trente litt for seg selv. Instruktørene gikk rundt og veiledet.

Tirsdag 7. august var i Dyrvedalen. Nå skulle Frigg og jeg ha rundering før lunsj og spor etter lunsj. Frigg fikk en ukjent oppgave. Denne gangen var vi begge flinke og vi fant begge figurantene, Frigg startet med lange fine slag og trakk fint frem, men så ble slagene grunnere og hun fikk lite fremtrekk. Jeg så dette og jobbet litt med henne slik at jeg fikk henne lengre ut igjen. Jeg så også at hun jobbet på noe på ene siden og passet på at området ble godt dekket. Det er viktig at vi er et team, så jeg må gjøre min del av jobben og passe på at Frigg dekker terrenget godt. Etter lunsj ville jeg ha et spor med kryssinger. Det fikk jeg. Den ene kryssingen var ikke så lenge etter at sporet var lagt og den andre ble lagt like før vi skulle gå sporet. Den som var ganske lik i alder som sporet slet hun mest med. Frigg fikk også gått spor etter Kaare, Ty og Marina. Kaare hadde mistet GPSen sin og den fant vi i tillegg til en gjenstand som de hadde gått over. Etterpå tok vi litt fellesdekk bare på grusveien.

Onsdag 8. august var vi også i Dyrvedalen. Frigg og jeg skulle starte med spor. Vi fikk et spor med vinkler som Frigg tok uten å nøle. Det var også masse sauelort i terrenget og tydelig ferske spor etter sau. Det brydde hun seg ikke noe om. Hun reagerte litt da hun hørte sauen på andre siden av veien, men når jeg sa spor så gikk hun videre og fant slutten. På vei tilbake så hun sauene og viste interesse, men når jeg sa nei, så travet hun videre uten å bry seg. Det syns jeg var bra. Etter lunsj hadde vi moment trening på melding. Frigg fant en mann med heste-maske og regndekke på. Det brydde hun seg ikke om, heller ikke at figuranten var godt skjult. Laget hadde avtalt å trene lydighet på kvelden på parkeringen til sylvsmia. Det fikk ikke Frigg og jeg vært med på, Vi måtte stille som feltsøkedeltaker slik at instruktørelevene fikk dømt noen felt. Frigg var flink og vi bestod feltet selv om hun bare fant to gjenstander. Jeg er fornøyd med at jeg husket kommandoen for felt søk, og at hun jobbet så bra selv om det er lenge siden vi har trent på felt.

Torsdag 8. august så var instruktørene veldig hemmelighetsfulle. Det viste seg at vi skulle få utsjekk på helikopter. Som vanlig blir det en god del venting. Mens vi ventet trente noen lydighet. Jeg la et gress, grus og asfaltspor til Frigg som jeg syns hun jobbet veldig godt med. Det ble ikke langt og lå ikke lenge, men det ble godt tråkket over av andre som gikk tur i området. Vi fikk også innføring i søk med line. Frigg fant og meldte på figuranten selv om jeg stod bak i linen. Så kom helikopteret. I tillegg til utsjekk dvs å gå gjennom helikopteret uten at det er i gang, og en gang med rotorene i gang så fikk Frigg og jeg bli heist opp og ned. Det syns jeg er veldig gøy. Frigg er nok ikke helt enig, men takler det greit. Etter at vi var ferdig der kjørte vi til Bømoen. Her ble det lydighetstrening med enkeltundervisning av instruktørene. Mens de gjorde dette fikk jeg lagt ut et spor til Frigg på forskjellige underlag. Det lå vel en tyve minutter til en halv time. Hun begynte godt, men på asfalten fant hun ikke noe spor og på grusen gikk hun på andre siden av der sporlegger hadde gått. Hun markerte ikke en eneste gjenstand, men rett før slutten av sporet så det ut som hun fant noe og hun fant slutten, men vi hadde nok ikke gjort det uten hjelp fra sporlegger. Jeg fikk også en annen til å legge ut et spor som gikk både på grus, asfalt og gress. Det gikk fint utenom at hun ikke så ut til å gå spor på asfalten. Det siste vi gjorde før middag var at en del av deltakerne gikk opp til appell prøve. Etter middag møttes noen på parkeringen ved sølvsmia og trente lydighet. Jeg la et asfalt spor til Frigg som hun fikk gå nesten med en gang. Det gikk veldig bra.

Fredag 9. august var vi igjen i Istadmyra. Frigg fikk et spor som gikk i kanten av veien. Litt på asfalten og litt inn i terrenget. Hun fant to gjenstander og slutten. Jeg trente også melding på sekk med henne. Etter  lunsj hadde vi et stisøk med to funn. Frigg løste det fint og meldte med bringkobbel. Det ble vist hvordan en kunne lære inn felt.

Lørdag 10. august var vi også i Istadmyra. Vi fikk vist hvordan en lærer inn grusspor med firkant i starten for å vekke interesse og få ned nesen til hunden. Frigg fikk et grusspor med vinkel som hun gikk veldig bra. Etter lunsj fikk vi prøvd oss på søk på industriområdet. Frigg syns dette er kjempegøy. Hun jobber roligere enn i skogen. Hun fant alle fire figurantene. Det ble trent litt lydighet med en til en hjelp fra instruktørene. Etterpå ble det et nytt forsøk på appell.

Tilbakemeldingen som jeg og Frigg fikk etter endt kurs var at vi godt kunne gå rett i lek eller godbit når vi  trente rundering. Når vi la inn melding igjen kunne hun godt få en godbit av figuranten før hun skulle melde. For å få fremtrekk så kunne jeg gå litt ut i terrenget og ikke stå på midtlinjen når jeg ropte på henne. I forhold til asfaltspor har nok jeg krevd for mye av henne. I fra å gå ganske ferske spor til å vente en halvtime/time. På hardt underlag må jeg ikke gå så fort frem, så her skal vi gå litt tilbake. Hun var veldig flink på grussporene vi gikk. Kjempekjekt å være på hovedkurs og få ny inspirasjon. Ved å være på et nybegynner lag ble jeg også påminnet om hvor viktig det er at meldingen sitter skikkelig og at innlæringen av den tar den tiden det tar. Likeledes at vi må huske på å variere med forskjellige figuranter helt fra starten av.