Spor på Sviland

I dag dro jeg en tur til Sviland. Bare meg, Odin og Speedy.Jeg ville trene litt spor. Jeg la ut et spor på en kilometer til Speedy med fire gjenstander og slutt. Jeg så at Lundehundgjengen var på sin vanlige søndagstur så jeg holdt meg langt unna høyskogen opp mot markene :). Jeg la også ut to sporoppsøk til Speedy og to små grusspor til Odin. Da jeg la ut det lange sporet til Speedy så jeg mye spor i snøen, men håpet på at oppsøket var rent slik at han fikk festet seg på sporet. Utrolig å se hvor mange spor det er i terrenget når det er et tynt lag med sporsne i området.

Så var det bare å vente. Siden Odin må ta det med ro for tiden hadde jeg ikke lyst til å la han være i bilen mens Speedy fikk langtur, så vi ventet, drakk kaffte, ventet, drakk mere kaffe og spiste lunsj. Etter en time luftet jeg Odin litt og lot han ta grussporene. Det gikk forsåvidt greit. De var bare en time gamle. Litt forstyrrelser av lundehundlukt :) Jeg kunne lagt de litt lengre unna ser jeg i ettertid :) Men det var greit nok for Odin i dag. Mere venting, så tok jeg ut Speedy og vi gikk sporoppsøkene som gikk veldig bra. På det første sjekket han en fem meter på baksporet før han snudde og tok riktig retning. Det andre gikk i medvind og der valgte han riktig retning med en gang. Ingen nøling, slo med en gang han traff på sporene.

Så skulle vi gå det lange sporet. Det hadde nå gått ca to og en halv time, men jeg orket ikke vente lenger :). Da jeg tok sporoppsøket slo han på spor rett før han traff på mitt, bare et par meter i fra der jeg hadde gått. Søren også! Speedy vet jo ikke at dette ikke er riktig spor. Det blir så feil egentlig når det er slik, og i dag så jeg det siden det enda lå litt sporsnø akkurart her i skygge siden. Det var to sett med spor som gikk sammen i motsatt retning av sporet mitt som lå et par meter lengre bort. Dette så jeg ikke da jeg la ut sporet. Jeg så tråkk andre steder, men ikke i oppsøket, søren også! Jeg roste Speedy for å ha slått på dette sporet men tok han inntil meg og satte han i søk igjen. Da traff han på mitt spor. Jeg klarer aldri huske helt nøyaktig hvor jeg gikk. Her var også sporsnøen borte så jeg husket ikke helt hvor det var jeg så tråkk. Mener at Speedy gjerne tok noen snarveier i starten, men vi kom oss avgårde i riktig retning hele tiden. Han fant også to sporgjenstander etterhvert. Sporet gikk gjennom et hogstfelt og her strevde han fælt. Gjennom skogen et stykke hvor jeg ikke hadde sett andre fotspor gikk det veldig bra, men han gikk over en gjenstand som jeg plukket ( vi mistet også en annen i hogstfeltet). Ut fra skogen hadde jeg fulgt en sti et stykke. Her var Speedy kjempeflink selv om her var andre spor på stien fulgte han mitt og vinklet av stien akkurat der jeg hadde gjort det. Etter en stund fikk han kryssninger igjen. Nå slo han over på dette sporet fulgte det i ca femti meter før han snudde og gikk tilbake. Han prøvde igjen men her var det tydligvis flere spor. Etter en liten leteaksjon fant han mitt spor igjen. Fulgte det over en sti hvor han tydelig sjekket kryssninger (En hel flokk av Lundehunder og tre mennesker hadde gått der) men han valgte mitt som gikk rett over denne stien. Så var vi nesten med slutten, men tror dere ikke et par lå og solte seg eller et eller annet midt ute i hogsfeltet :) Jeg sjekket det ikke nærmere, men det var ikke langt fra slutten av sporet til Speedy så her ble det litt kluss, men vi fant slutten og kom oss tilbake til bilen. :).

Sporsnøen var stort sett smeltet utpå dagen, men den viser bare hvor mye tråkk det er i området. Jeg skal trene mere på overtråkk, kryssninger og det å følge rette sporet, men jeg må si at jeg får mere og mere lyst til bare å trene ID spor etterhvert for det blir helt feil  det som skjedde i sporoppsøket med Speedy. Hvordan i huleste skal han vite at det ikke var det sporet han traff på først som jeg ville at han skulle følge??

Likevel var det en kjekk dag, og de to første oppsøkene var perfekte.Jeg synes også at Speedy jobbet veldig godt med de utfordringene han fikk i sporet i dag :)

3 tanker om “Spor på Sviland

 1. He..he.. Nei, hundene vet jo ikke hvilket spor de skal følge… Men det gjør jo ingenting, så lenge HF får beskjed om ikke å følge.
  Hundene må lære å takle det å bli tatt av et spor, man belønner/roser, og går så videre. Slik er det jo lagt opp til i NRH`s program. Det er derfor man har 3 muligheter, for man vet jo aldri om det kan være andre som har gått i området.

  Tidligere år, da jeg godkjente med Pia, hadde vi utgangspunkt i en sekk og derfra skulle vi finne spor/rett vei. Jeg likte bedre den måten. Men hundene må uansett lære begge deler.
  I et reelt søk kan også dette skje, at vi søker etter spor i et område og et hunden finner, får vi kanskje beskjed om å ikke følge pga at der har røde kors el andre gått.

  Men hvem vet, kanskje ID spor kommer inn i programmet en gang? Ivertfall som en «spesialgren» man kan utvikle seg i etter godkjenningen?

  • Jeg er veldig imponert over de hundene som jeg har sett gått ID spor, og tror at det vil kunne være lettere for hundene å lete etter en bestemt fert hvis de skal gå spor i beferdete områder :). Og ja i henhold til prøver så får vi jo beskjed om at det er feil spor, men på en aksjon får en jo ikke det. Heller ikke dersom noen andre hadde lagt dette sporet for meg. Nå kunne jeg rose han og be han søke spor videre etterpå (noe som Speedy taklet helt fint og han fant da mitt spor som var det «rette» og fulgte det), men vanligvis ville jo ikke jeg visst at dette var «feil» spor og Speedy ville ha jobbet videre på dette sporet uten å finne hverken gjenstander eller slutt, og garantert med en frustrert hundefører bak som lurte på hvorfor hunden ikke klarte å gå et spor på 2 1/2 time :). Derfor sier jeg søren også for det var ikke det jeg ønsket med treningen. Eller kanskje det var greit siden jeg visste at det var feil spor slik at han måtte søke videre som han måtte ha gjort om det var en prøve :). På slutten av sporet hans hvor det ble litt kluss var det vel jeg som ble mest distrahert av de som plustselig lå der og solte seg eller ett eller annet :-D

   • På en måte blir det jo ID spor når vi sier til hunden at sorry kompis det er ikke dette sporet du skal følge, men det neste er ok å følge :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *